Kinderkerk Studentenkerk Nijmegen!Kinderkerk

Studentenkerk
Nijmegen
Excuses; deze pagina moet worden voltooid, bijgewerkt, of herzien.
Stuur gerust een mailtje met uw vragen, wensen of opmerkingen.
Terug naar nulniveauKinderkerk
Terug naar niveau 1AnderWerk
 
Menu Groot Tafelfeest
Groot tafelfeest:
1996: 
- De doortocht
- Zoveel vragen
1999: 
- Breken en delen
- Tafelgebed
- Liedje: Goddank!
2005: 
- Liturgie en woord
- Liedje: Aan tafel!
- Fotoverslag
2007: 
- Foto's, I
2011: 
- Liedje: Welkom
  in het land van God
 
Zie inmiddels elders:
Anders dan anders
Het avondmaal voor
kinderkoor, jongerenkoor,
en allen. Uit De lastpost

Juliette steekt haar doopkaars aanTafelfeest 2005: Liturgie en woord

Groot tafelfeest is niet alleen het feest zelf: er aan vooraf gaat een reeks bijeenkomsten van de feestelingen met begeleiders, soms ook ouders en pastores. Maar deze pagina beschrijft alleen de viering. 

Die viering is in beginsel een gewone zondagse viering; op bepaalde plaatsen en momenten hebben de tafelfeestkinderen een bijzondere taak of rol. 

[Deze tekst moet nog uitgeschreven worden. Bekijk eventueel vast het fotoverslag:]

Vermeldenswaardige elementen in de dienst:

 • tekeningen in liturgieboekje
 • collages tegen achterwand
 • doopkaars aansteken
 • kinderwoorddienst voor de overige 32 kinderen
 • naar verderop in deze pagina overweging
 • collecte
 • processie met tafelgerei
 • delen van het brood
 • liedje: Aan tafel
 • voorbeden
 • boekje als aandenken
 • limonade, koffie en cake in de kerk

tussenruimtevuller

Lezingen:

 • Lucas 14:7-11
 • [verhaal van de bontjas] (bewerking van verhaal uit Baukje Offringa, Marhabba, verhalen uit de wereld van de islam)

 


 

tussenruimtevuller

Woord door Froukien Smit

Ik weet niet of het jullie wel eens opgevallen is, maar Jezus houdt er nogal van om te eten samen met andere mensen. Het leuke is dat we dat ook met de kinderen die vandaag het Groot Tafelfeest vieren hebben gedaan, samen eten. Vorige week zondagmiddag waren we te gast bij Riekie Dunnewind en René Stoker thuis. Aan twee lange tafels zaten we: één tafel met ouders en één tafel met de tien kinderen en hun broers en zussen. Iedereen had iets te eten of te drinken meegebracht. En dat deelden we met elkaar, in een gezellige sfeer. Ik heb zo het idee dat als Jezus erbij geweest was, dat hij ervan genoten zou hebben. En misschien had 'ie ook nog wel met jullie meegedaan, voor en na het eten, toen jullie met z'n allen op de trampoline gingen springen.

Want Jezus houdt volgens mij wel van een feestje, waar mensen het met elkaar naar hun zin hebben. Als Jezus zelf een maaltijd houdt dan is het een gezellige bedoening. Jullie hebben in de voorbereiding voor vandaag één zo'n verhaal gelezen. Het verhaal van de vijf broden en twee vissen. Jezus zorgt ervoor dat er genoeg te eten is voor al die duizenden mensen, die hem waren gevolgd en die zonder eten kwamen te zitten. En het wordt daar een heel ongedwongen picknick. Iedereen, arm en rijk, jong en oud, mag van Jezus mee-eten.

Jezus gaat zelf ook vaak bij mensen eten. En zo komt hij in heel verschillende huizen. Bij iedereen gaat het weer anders toe. Dat is ook nu nog zo: bij iedereen thuis zijn de manieren anders. Dat merk je wel als je bij een vriend of vriendin thuis gaat eten. Bij de een eet je van een keurig gedekte tafel, bij de ander met je bord op schoot voor de tv. Jezus maakt dat niet zoveel uit, hoe het nu precies toegaat bij iedereen thuis. Wat hij belangrijk vindt is dat mensen het goed met elkaar hebben.

En daarom windt hij zich soms vreselijk op als mensen de sfeer verpesten bij zo'n maaltijd. Dat gebeurt in het bijbelverhaal dat we vandaag hoorden, en dat ik jullie vorige week in wat makkelijker woorden heb verteld. Want wat zien we daar, bij die maaltijd in het huis van die deftige man waarbij Jezus is uitgenodigd? Zijn die gasten daar gezellig bij elkaar om van elkaars gezelschap en het lekkere eten te genieten? Nee, zeker niet. Om te beginnen doen ze nogal naar tegen Jezus. In het stukje dat voorafgaat aan wat wij hoorden, gaat het daarover. Als Jezus binnenkomt houden de andere gasten hem in het oog, alsof hij iets slechts van plan is. En ja hoor, Jezus doet iets wat zij niet goed vinden: hij geneest een zieke man. Op de sabbat, de dag waarop je niet mag werken. Jezus maakt hen fijntjes duidelijk dat de gezondheid van de man belangrijker is dan of het nu sabbat is of niet. Mensen zijn belangrijker dan regels. De sfeer is dus al niet al te best als we aan ons gedeelte toekomen.

Als ze aan tafel gaan gebeurt er weer iets raars. Je zou verwachten dat de gastheer, die toch zo op regeltjes is, zich wel aan de regels van de gastvrijheid zou houden. En dat hij Jezus wel een goede plaats zou geven. Jezus is immers speciaal uitgenodigd en hij is een beroemde leraar. Maar nee, dat gebeurt niet. De gasten zoeken allemaal zelf een plaatsje. Ze gaan niet zomaar ergens zitten. Ze zoeken allemaal voor zichzelf de beste plaatsen. Ze maken zich vreselijk druk over wie van hen belangrijk is en wie niet. Wie het dichtst bij de gastheer mag zitten op de mooie stoelen en wie ver weg, ergens achteraan een slecht plekje krijgt. Voor Jezus blijft er intussen nauwelijks een plaatsje over.

Die mensen op dat feest doen me wel wat denken aan hoe het soms ook bij ons toegaat. Want jezelf met anderen vergelijken dat doen we denk ik allemaal wel eens, of je nu jong of ouder bent. Bij jullie op school vast ook wel: Wie heeft het nieuwste computerspelletje? Wie wordt het vaakst uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje? Of wie ziet er het leukste uit? En de grote mensen kunnen er ook wat van. Een grote auto, een mooi huis, dure vakanties, voor sommige mensen zijn dat dingen waardoor ze zich belangrijker vinden dan anderen. En kijk eens naar de tv: allerlei competities, songfestivals, Idols, met maar één winnaar; je telt er alleen maar mee als je de beste bent. En anders kun je vertrekken; soms met een trap na.

Voor je het weet kun je je laten meenemen in die sfeer. Die sfeer van wie is de beste, de belangrijkste. Dan ga je jezelf bijvoorbeeld een beetje minder vinden als je niet zo goed bent in gym, of als je niet de beste cijfers haalt, of als je geen baan hebt waarmee je indruk op anderen kunt maken. Of je gaat erg je best doen om de leukste en liefste vader te zijn, terwijl je dat voor je kind natuurlijk al lang bent. Of -aan de andere kant - je kunt jezelf te geweldig gaan vinden, verwaand worden - hier kijk mij eens -, bijvoorbeeld omdat jij toevallig wel goed bent in muziek of knutselen.

Nou, zoiets was er aan de hand met die gasten op dat feest waar Jezus was. En daar kan Jezus niet goed tegen. En daarom vertelt hij hen een gelijkenis. Dat is een verhaaltje waarmee hij de mensen wil prikkelen, wil laten nadenken. Ik denk dat dat verhaaltje spottend bedoeld is. Kijk, zegt Jezus, jullie willen graag belangrijk gevonden worden? Nou dan heb ik nog wel een slim ideetje. Doe net alsof je heel eenvoudig bent en wacht even af. Ga in elk geval niet op de voornaamste plaatsen zitten. Want als er dan nog een gast komt die belangrijker is dan jij dan is het niet best. Dan moet je opstaan, plaats maken voor die ander en voor je het weet kom je dan ergens in een hoekje terecht tussen allemaal van die onbelangrijke mensen. Dan ga je gigantisch af. Nee, ga juist niet op een belangrijke plaats zitten. Misschien valt het de gastheer dan op dat je zo achteraf bent gaan zitten en zo bescheiden en beschaafd een het minste plaatsje hebt gekozen. Nou, als hij je dan naar voren haalt naar een betere plaats, dan zul je nog eens geëerd worden.

Ik denk dat die mensen aan wie Jezus dit verhaal vertelt zich wel een beetje voor de gek gehouden voelen. Want als je dit handige advies zou opvolgen, dan blijf je toch zitten met een probleem: stel, het valt de gastheer niet op, dat jij op zo'n bescheiden plaatsje zit. Hoe kom je daar dan weer weg?

Jezus houdt ons met dit verhaal een spiegel voor. Kijk eens hoe gek jullie allemaal met elkaar doen: dat je je steeds druk maakt of je wel belangrijk bent en meetelt, en hoe je bij anderen overkomt. Het gaat Jezus er denk ik niet om dat je altijd maar bescheiden moet zijn en je kleiner moet maken dan je bent. Het lijkt mij eerder dat hij bedoelt: verschillen tussen mensen zijn er nu eenmaal, maar uiteindelijk gaat het daar niet om. Het is de kunst om achter die verschillen te kijken. En of je dan een bontjas aanhebt, of een oude overall, het gaat om de mens die in die kleren zit. Als je dat ziet wordt alles anders. Durf het maar aan om jezelf te zijn. Niet boven anderen verheven, hoger dan een ander. Maar ook niet minder dan een ander. Alleen als je jezelf niet druk maakt om je plaats kun je juist een ander de voorrang gunnen. Juist dan zal het lukken om als mensen goed samen te leven. En dan zul je zien dat er ook voor jou heus wel een goede plek overblijft.

Als je kijkt met de ogen van God, zo laat Jezus ons zien, dan telt ieder mens en is ieder mens belangrijk. Natuurlijk lukt dat niet altijd om zo met jezelf en met anderen om te gaan. Dat weet Jezus ook wel. Maar hij vertelt zijn verhalen, zijn gelijkenissen om ons er steeds weer aan te herinneren hoe het kan zijn tussen ons mensen.

En dat vieren we ook hier vandaag. Hoe het is en hoe het kan zijn. We delen brood en wijn. En jullie tienen staan vandaag centraal, nu jullie voor het eerst meedoen. Ik hoop dat jullie uit het verhaal van Jezus begrepen hebben dat jullie hier alle tien van harte welkom zijn. Zoals je bent; met de dingen waar je goed in bent, en waar je moeite mee hebt. Voor iedereen is er een plaats, een goede plaats.

Niet voor niets hebben we de viering van vandaag het Groot Tafel féést genoemd. Ik zei het al: Jezus houdt ervan om met mensen te eten. Hij wil graag dat mensen het samen goed hebben. Dan is het voor hem feest.En ik hoop dat het ook voor ons vandaag feest is nu we samen zijn en brood en wijn met elkaar delen. En laten we dat doen, verbonden met Jezus, de mens van God. Want hij vertelde ons en hij leefde ons voor hoe we samen van het leven kunnen genieten. En daar gaat het om.

Amen.

 
Kinderkerksitelogootje
© Willibrord Huisman 1990-2013
Reacties? Vragen? Graag!
Deze website bevat spel, tekst, muziek, opnamen en verslagen
van 22 jaar Kinderkerk in de Studentenkerk
van de Radboud Universiteit Nijmegen