Menu Rommelzolder

Pinksteren 2003
de Ark getekend

Stomme blaadjes!

"Kijk, Papa, Beer is weg!"

Papa moet echt lang zoeken. Tom wijst aan waar Beer zit. "Ja," zegt Papa, "hij heeft ook precies dezelfde kleur als die dorre blaadjes."

"Het is ook een verstopbeer," zegt Tom.

Papa loopt verder. Tom grijpt Beer en loopt snel voor hem uit. Hij verstopt Beer opnieuw en Papa moet weer zoeken.

En zo nog wel vijf keer tot ze bij het pannenkoekenhuis zijn.

Een grote pannenkoek met stroop eet Tom. Als hij hem op heeft, gaat hij vast met Beer naar buiten. Papa drinkt nog een kopje koffie, dan komt hij hem halen en lopen ze terug naar huis. Weer over het bospad. Dat gaat goed, met zo'n pannenkoek in je buik.

Als ze bijna thuis zijn, wordt Tom ineens helemaal wit. Beer! Ze zijn Beer vergeten!

Ze gaan meteen terug. Tom weet gelukkig nog precies waar hij Beer verstopt heeft.

"Als hij maar niet is meegenomen, Papa." zegt Tom zachtjes.

"Natuurlijk niet, wie doet dat nou," zegt Papa.

Ze komen weer bij het pannenkoekenhuis. Maar het is al bijna donker en de bomen zien er nu heel anders uit.

"Misschien was het hier... Of toch hier..."

Hoe ze ook zoeken, ze vinden Beer niet. Tom moet er helemaal van huilen en daardoor gaat het zoeken nog slechter.

"Misschien heeft iemand hem wel weggegooid!" jammert Tom.

"Of een hond is er mee vandoor! Of een auto heeft hem in de modder gedrukt!"

Papa probeert hem te troosten, maar Tom wil niet luisteren. "Stomme pannenkoeken!" schreeuwt hij, en hij stampt op de grond.

"We vinden Beer heus wel terug," zegt Papa. "Morgen gaan we opnieuw zoeken, als het licht is. Zullen we nog even bij het pannenkoekenhuis vragen?"

In het pannenkoekenhuis wil Tom geen limonade. En geen chocolademelk. Zelfs geen ijsje.

Maar als ze weer buiten zijn, zegt hij: "Morgen wel. Een heel grote ijs. Want dan vinden we Beer wel terug."

Papa lacht. "Reken maar!"

Tom lacht ook. "Stomme blaadjes!", en hij geeft een hoop blaadjes een geweldige schop.

Hé, wat voelde hij daar tegen z'n schoen?

Ja hoor, Beer!

Willibrord Huisman, 2001