Menu Rommelzolder

Pinksteren 2003
de Ark getekend

Een nieuwe bel

"... En dan moet u hier uw handtekening zetten."

De meneer tekent. "Alsjeblieft," zegt hij.

Cindy pakt het formulier aan, roept "Dankuwel," en rent al weer naar de volgende deur.

Ze verkoopt loten voor de club. Heel belangrijk, want dan kunnen ze een nieuw clubhuis bouwen, met een fietsenstalling. Ze gaat er ontzettend veel verkopen! Straks om vijf uur kijken ze wie er de meeste verkocht heeft. Nou, Cindy weet het wel zeker: dat wordt zij. Cindy, de beste lotenverkoopster!

Het gaat goed. In het volgende huis woont iemand die van sport houdt en die koopt er wel drie. En dan weer twee huizen met elk ťťn.

Zelf gaat ze ook een lot kopen, ze heeft toch zakgeld genoeg.

Achter zich hoort ze een klap. En dan gerinkel. En dan...

Ze kijkt om. Ojee, Lucas. Haar broertje. Gevallen. Met zijn fietsje. Hij zit op de tegels en hij beweegt niet en hij huilt heel hard.

Ze rent naar hem toe. Ze zet hem weer rechtop en kijkt naar zijn knieŽn. En zijn handen.

"Joh, je hebt helemaal niks. Dan hoef je toch niet zo te huilen."

Lucas huilt nog harder. Hij wijst naar zijn fiets.

Cindy pakt de fiets op en zet het stuur weer recht. "Zo, alsjeblieft."

Maar Lucas blijft maar huilen.

Dan ziet ze het. De bel is erafgebroken.

"M... mijn mooie bel..." snottert Lucas.

"Kom maar," zegt Cindy, "kom maar mee."

Samen lopen ze naar Fietsenmaker Barg. Het is een heel eind en het schiet niet op met zo'n klein broertje aan de ene hand en een fietsje aan de andere.

Maar dan zijn ze er. Lucas wil dezelfde bel als die hij had. Maar die kun je niet meer kopen. De ene is te roze en de andere is te groot. En die en die zijn stom. En die ene mooie is te duur, zoveel geld heeft Cindy niet.

De fietsenmaker komt erbij staan. "Gaat het, kinderen?"

"Jawel," zegt Cindy, "maar het duurt wel even, meneer."

Ten slotte heeft Lucas er een. De fietsenmaker zet de bel goed vast, Cindy betaalt en samen gaan ze naar huis. Oh, wat is Lucas blij!

--

Ineens is het vijf uur. Cindy springt op haar fiets en racet naar het oude clubhuis. "Ik heb een nieuwe fietsbel voor mijn broertje gekocht," vertelt ze. "Hij was helemaal weer blij!"

Ze kijken haar raar aan. "Maar hoeveel loten heb je dan verkocht?"

Cindy pakt het formulier uit haar broekzak. "Eh, even tellen. Zes. Maar mijn broertje had weer zo goede zin!"

Andere kinderen hebben wel twaalf loten verkocht. Of vijftien. Eentje zelfs tweeŽntwintig. Het is een drukte van jewelste.

Na een tijdje ziet Cindy de fietsenmaker. Hij staat met de voorzitter van de club te praten. "Mensen allemaal even stil!" roept de voorzitter.

Het wordt stil. "Dit is meneer Barg van Fietsenzaak Barg," roept de voorzitter. "Hij heeft geen loten gekocht. Maar hij betaalt voor ons de hele nieuwe fietsenstalling!"

Iedereen klapt en juicht. En meneer Barg, die knipoogt naar Cindy.

Willibrord Huisman, 2001
Spiegelverhaal bij Lucas 15, 3-7: het verloren schaap