Menu 'Uitgaven' leeg

'Doepagina' -
Vieren met kinderen

In: Vieren, 2005 nr. 4, pag. 30 & 31

U treft hieronder de hoofdtekst van het artikel aan, aangevuld met toelichtingen en verwijzingen, deels uit het gepubliceerde artikel, deels voor deze webpagina toegevoegd.

Vieren is een tijdschrift 'voor wie werkt aan liturgie'.  Willibrord Huisman schreef zes maal twee 'doepagina's' over vieren met kinderen, gebruik makend van materiaal en ervaringen van de Kinderkerk van de Studentenkerk Nijmegen.

Vieren wordt uitgegeven door de Werkgroep voor Liturgie Heeswijk van de Abdij van Berne

Deze pagina is gezet voor een vensterbreedte van 900 pixels.

Het lied van de lans

De lege stilte van de Paasmorgen, en dan de ontdekking van Jezus' verrijzenis. Er klonk ineens een heel nieuw geluid. Kunnen we dat laten klinken in onze kinderpaasviering? Of beter: kunnen de kinderen het laten klinken? Het moet wel echt een nieuw geluid zijn. Betoverend, als het kan. En: zonder oefenen vooraf, want we hebben geen kinderkoor. Is dat wel te doen?
We besloten de gok te wagen: een orkest van 60 buisklokjes. Het klonk onvergetelijk mooi.

De soldaat bij het kruis

In het paasspel 'Het lied van de lans' zitten de kinderen bij de oude Maria Magdalena in de tuin bij het graf waaruit Jezus lang geleden opgestaan is. Ze vertelt over Jezus; mooie verhalen van vroeger. De ouders zingen een somber lied 'Hoor! Hoor! Hoor!' waarin de stilte pijnlijk hoorbaar is.

Een grimmige soldaat met een ijzeren lans verschijnt. Hij vertelt het lijdensverhaal, aanvankelijk met bravour, maar gaandeweg met steeds meer spijt. Uiteindelijk smijt hij zijn lans kletterend kapot op de stenen. Daarna is het nog stiller.

Tekening Eva Huisman, 2001

afstandsblokje
De kinderpaasvieringen kijken altijd terug op de Goede Week. Vaak heeft de soldaat een sleutelrol: hij vertelt het lijdensverhaal - als dader, namens iedereen - en beleeft de ontzetting, inkeer en spijt na Jezus' dood. Aan het eind van het spel komt hij op de een of andere manier terug om toch weer te worden opgenomen.
Afgelopen jaar ontstond er echt discussie tussen de kinderen. Uiteindelijk mocht het, "maar hij is wel stout geweest".

afstandsblokje
Maria Magdalena zou zo graag dat nieuwe geluid van de paasmorgen nog eens horen. Kunnen de kinderen daar bij helpen misschien?
De soldaat doet voor hoe je van een stuk van zijn lans een buisklok kunt maken. Kartonnetje er boven, touwtje door het gaatje, en dan een wens erop tekenen. Een tik ertegen met een stokje en je weet niet wat je hoort. Er blijken genoeg stukken te liggen voor alle kinderen. Ze gaan ijverig aan de slag, en een kwartier later is er een compleet buisklokkenorkest. De ouders zingen een variant van het lied, waarin de stilte gevuld wordt door de prachtige akkoorden van de buisklokken.

Buisklokkenorkest

Die lans valt natuurlijk helemaal niet kapot, en al die stukjes buis liggen van te voren al klaar; dat begrijpen de kinderen ook wel, maar het past zo mooi in het verhaal. De stukjes buis vereisen veel voorbereiding: keuze van het materiaal, zagen op de juiste lengten, gaatje erin boren, bramen eraf schuren. Zie www.ru.nl/kinderkerk voor veel aanwijzingen; bovendien zult u zelf bijtijds moeten gaan experimenteren.
afstandsblokje

In dit spel hebben we de lengten zó gekozen, dat het orkest twee akkoorden kon maken: g-bes-d-g en d-a-d. De buisjes waren met stift gemarkeerd; de kinderen met groene buisjes kwamen links te zitten, die met zwarte buisjes rechts. De jongste kinderen zaten in het midden met buisjes die een d spelen; die toon klinkt in beide akkoorden waardoor het geen kwaad kan als ze op het verkeerde moment slaan. Verder is het een kwestie van overtuigend dirigeren.
Buisklokbouwtechniek
Een buisklokje moet helemaal vrij kunnen bewegen aan een dun draadje. De buis is van aluminium of dunwandig ijzer. Alleen binnen een zeker lengtegebied maakt een buis een mooie toon. U stemt de buis door er steeds een millimeter af te zagen en hem op de betonnen vloer te gooien. De klank bestaat eigenlijk uit twee tonen (bv c2 en f3 ); let op de laagste toon. Een aluminium buis van 16 mm doorsnede en 1,5 mm wanddikte geeft bij 29,6 cm lengte een mooie c2. Zulke buis kost ongeveer € 6 /meter; dunnere buis is iets goedkoper en bovendien heeft u dan kortere lengten nodig; alleen is de toon dan ieler.

Glans

Alles bij elkaar is deze opzet tamelijk ingewikkeld: een paasspel, een nieuw lied, ouders die dat ter plekke kunnen zingen, twee akkoorden. Maar het idee van de buisklokken kunt u ook in een andere context gebruiken. Wellicht is het iets om uw kinderkoor eens extra glans te geven, of een activiteit voor communicantjes. Een geschikt lied is wel belangrijk: bij voorkeur moeten de buisklokken klinken in de rusten van de zang. Dus: begin er pas aan als u een muzikant heeft die zich ervoor in wil zetten. En dan wordt het prachtig!
Meer over dit onderwerp:
Het lied van de lans: paasspel 2001. Synopsis, verslag, werkversie van het script,
Hoor! Hoor! Hoor! is het bijbehorende buisklokkenbegeleide liedje.
Buisklokkentechniek geeft meer details over de buisklokkenbouw.
Meer over de soldaat - en prachtige tekeningen van Eva - vindt u in de spelen Een ander soort van stoet en in De steen voorbij

artikel geschreven: september 2005
webpagina bijgewerkt: december 2005