Kinderkerk Studentenkerk Nijmegen!Kinderkerk

Studentenkerk
Nijmegen
Terug naar nulniveauKinderkerk
 
Menu 'Uitgaven' leeg
Publicaties:
 
Artikelen:
- Ingeschreven 1996
- Inzet 2002 
- Vieren 2004-1 
- Vieren 2004-2 
- Vieren 2004-3 
- Vieren 2004-4 
- Vieren 2005-2 
- Vieren 2005-4 
 
Eigen uitgaven:
- De tweede lezing
- De goede vis 
- Alle partituren 
 
Notities:
- Beleidsnotitie 1992
- 1e communie 1999
- " Tafelfeest 2001
 
Zoek in Kinderkerk
afstandsbalkje

Pagina 39, gescand, klik voor vergrotingDe zelfsplijtende Schelfzee

'Doepagina' - Vieren met kinderen

In: Vieren, 2004, nummer 1, pag. 38 & 39

U treft hieronder  in de linkerkolom de hoofdtekst van het artikel aan. De rechterkolom bevat toelichtingen en verwijzingen, deels uit het gepubliceerde artikel, deels voor deze webpagina toegevoegd.
 
Vieren is een  tijdschrift 'voor wie werkt aan liturgie'. Voor de vier afleveringen van 2004 schrijft Willibrord Huisman telkens twee 'Doepagina's' over vieren met kinderen, gebruik makend van materiaal en ervaringen van de Kinderkerk van de Studentenkerk Nijmegen.
 
Vieren wordt uitgegeven door de Werkgroep voor Liturgie Heeswijk van de Abdij van Berne

De zelfsplijtende Schelfzee

De Kinderkerkgroep van de Nijmeegse Studentenkerk gaat graag zelf aan de slag. Vooral de kerst- en paasvieringen zijn telkens weer een gelegenheid om creatief te werk te gaan: we maken een nieuw spel, een nieuw lied, spectaculaire effecten, actie voor de kinderen, en met dat alles – als het goed is – een zinvolle viering voor kinderen n ouders.

afstandsblokje
Kinderkerk
De Kinderkerkgroep van de Nijmeegse Studentenkerk verzorgt sinds 1990 oecumenische vieringen en vormingsactiviteiten met kinderen in de basisschoolleeftijd. 
Vanwege het bijzondere karakter van de Studentenkerk is het zowel nodig als mogelijk om de activiteiten zelf te bedenken en vorm te geven.
afstandsbalkje
In dit artikeltje bespreken we de paasviering 'Brood voor onderweg', niet alleen om u materiaal te bieden waar u mee aan de gang kunt, maar ook om u te inspireren om zelf een kinderviering op te zetten die voor uw kinderen en uw situatie geschikt is. Alle teksten, muziek en nadere details vindt u op de internetsite van de Kinderkerk.

Als volwassenen zijn we gauw geneigd om te beginnen bij woorden: we kiezen een thema en werken uit wat er gezegd, gelezen, gebeden en gezongen moet worden. Eventueel bedenken we nog iets om naar te kijken. In de Kinderkerk hebben we geleerd andersom te werken: denk eerst na over wat er te doen en te zien is. Dat is voor kinderen verreweg het belangrijkste. Van daaruit bedenken we een verhaallijn of een orde van dienst, dan de muziek en de teksten.

In dit geval zijn we begonnen met de Schelfzee. Zou het niet prachtig zijn om de kinderen te laten meemaken hoe het is om door die zee te lopen? En om ze de wanhoop te laten voelen van het niet-meer-verder-kunnen, en de verwondering bij het opengaan van het water?

We besloten om een zelfsplijtende Schelfzee te maken. Het volk Isral trekt door de woestijn, wanhoopt, vertrouwt op God, ziet het licht en komt er doorheen. Dat wilden we verbinden met de dood en verrijzenis van Jezus, en met het breken en delen van het brood; dat doen we namelijk altijd in een kinderpaasviering. Kunnen we dat niet in elkaar vlechten? Zo ontstond het spel 'Brood voor onderweg'.

Dit spel wordt gespeeld door enkele volwassenen, die de kinderen – als volk Isral – met zich mee voeren. In wezen wordt de uittocht uit Egypte en de doortocht door de Schelfzee nagespeeld. In een parallelle verhaallijn vertelt Jezus wat hij gaat meemaken; hij wordt gearresteerd en afgevoerd, om later, na de doortocht, weer te verschijnen. Het thema van het spel is vertrouwen op God: om brood in de woestijn te vinden, om door de zee te kunnen trekken, en het vertrouwen van Jezus om door de dood heen te komen.

afstandsblokje
Klik voor een link naar de complete beschrijving
Techniek
De Schelfzee bestaat uit twee zeer grote lappen zwart landbouwplastic, enigszins gegolfd neergelegd. De zee moet zwart zijn opdat ze er eng uitziet. Op de overgang van de twee lappen zal het pad door de zee ontstaan. Achter de oevers zijn mensen verborgen die door middel van een lattenconstructie de zee vanuit het midden laten opengaan en weer dicht kunnen duwen. De paaskaars dient als vuurzuil aan de overkant. 

Brood voor onderweg

Vast onderdeel van onze kerst- en paasvieringen is een kinderactiviteit: de kinderen gaan zelfstandig aan de slag met een element uit het verhaal, dat door hun werk van betekenis verandert. In dit geval is dat het gevonden brood: dat gaan ze verpakken met een blijk van hun vertrouwen. Ze betekenen een broodzakje met aan de ene kant de moeilijkheden die hun te wachten kunnen staan en aan de andere kant het goede dat ze dankzij hun vertrouwen bereiken zullen. De ouders worden hierbij gevraagd hun kinderen te inspireren en assisteren. Na tien minuten komen de kinderen weer naar voren, met hun brood voor onderweg. Aan het eind van de viering deelt Jezus het brood; zo ook de kinderen: zij delen hun broodje uit aan de anderen en aan de ouders.

afstandsblokje
afstandsbalkje
De paaskaars
En van de kinderen mocht dat jaar de paaskaars versieren; ze koos het thema van de paasviering. Ook de mensen op de kaars moeten goed zoeken naar het licht: dat is het vlammetje.
afstandsblokje
Klik voor partij en partituurGod, wat ben je groot! is het verbindende lied. Het is een wisselzang, waarin de ouders de gebeurtenissen bezingen en de kinderen hun verwondering over Gods aanwezigheid. Het lied wordt als een stapellied viermaal ingezet, steeds met een couplet erbij. De lange, gedragen melodie van de ouders wordt afgewisseld door het vrolijke refreintje, dat zo eenvoudig is dat de kinderen het tijdens de viering leren zingen. Op de internetsite vindt u tekst en partituren.
afstandsblokje
Klik voor vergroting
Foto
Helaas is er geen foto van de grote, donkere versie van de zelfsplijtende Schelfzee - daar was het te donker voor.  Deze  foto toont een eerdere versie bij daglicht. 
In de Studentenkerk was deze paasviering een groot succes. Maar het is niet erg waarschijnlijk dat het zomaar past in w kerk en bij w mensen. Dat is ook helemaal niet de bedoeling van dit artikel: het gaat erom dat u op ideen komt. En misschien ook wel om te laten zien dat je niet bij de inhoudelijke kant hoeft te beginnen: eerst hadden we die Schelfzee, de rest kwam er vanzelf bij. Succes!
afstandsblokje
afstandsbalkje
Willibrord Huisman is bioloog, onderwijstechnoloog en amateurcomponist. Hij maakt deel uit van de Kinderkerkgroep van de Studentenkerk Nijmegen, en is daarin vooral actief als tekst- en liedschrijver. 
artikel geschreven: november 2003
webpagina bijgewerkt: maart 2003
 
Kinderkerksitelogootje
© Willibrord Huisman 1990-2013
Reacties? Vragen? Graag!
Deze website bevat spel, tekst, muziek, opnamen en verslagen
van 22 jaar Kinderkerk in de Studentenkerk
van de Radboud Universiteit Nijmegen