Menu Palmpasen

Intochtsliedje voor kinderkoor,
uit De lastpost

Toelichting bij 'Je beste jas'

Het verhaal 'Je beste Jas' is als opzichzelf staand verhaal goed te lezen. Niettemin is het geschreven binnen de context van de viering van 2001.

Zo wordt op drie plaatsen letterlijk geciteerd uit de tekst van het lied 'In de hemel gloria!':

• "Hosanna, zoon van David"
  • "In de hemel vrede! In de hemel Gloria!"
  • "Dochter van Sion, ziet uw koning komt tot u, op een ezel."

Bij het in de kerk voorlezen van het verhaal zijn die betreffende regels dan ook door de voorlezer gezongen.

Een ander contextaspect zijn de lansen van de soldaten: de paasviering van 2001 (Het lied van de lans) heeft de gebroken lans als symbool voor de spijt van de soldaat bij het kruis.

Het woord 'redden' wordt in de kerst- en paasspelen nadrukkelijk gebruikt: 'Hosanna' betekent 'red ons toch' (zie bijvoorbeeld 'En het werd stil'); en 'Jezus' betekent 'God redt' (zie bijvoorbeeld 'Hominibus Pax')

Hetzelfde geldt voor 'Geen gewone koning' (zie bijvoorbeeld 'Een poort voor de koning')

april 2003