Terug naar niveau 1Paasspelen

de zelfsplijtende Schelfzee
fotoverslag 2006

Techniek: de zelfsplijtende Schelfzee

De zelfsplijtende schelfzee hebben we in 1996 bedacht. Het effect op zowel kinderen als volwassenen was toen veel groter dan verwacht. In 2002 en 2006 was dit opnieuw het geval.

Volwassenen verwachten simpelweg niet dat die zee echt open zal gaan, en kijken verbaasd op.

Kinderen verwachten het eigenlijk wel, omdat ze immers in het spel opgaan, en dan in wonderen geloven; en als het dan echt gebeurt erváren ze het als iets wonderlijks ook al weten ze heus wel dat het 'nep' is.

SchelfzeetechniektekeningRecept

• Leg twee zeer grote stukken zwart landbouwplastic naast elkaar, een beetje gebobbeld om golfjes te suggereren.
  • Onder het plastic ligt een lichte lattenconstructie (zie tekening).
  • Op de twee overlangse latten niet je het plastic vast, waarbij je wat zoom overlaat om de twee zeehelften op elkaar te laten aansluiten.
  • De oevers van de zee maak je zo dat daar mensen verborgen achter kunnen zitten.
  • Deze trekken de zee open, eerst het eerste deel, daarna de rest
  • En vervolgens duwen ze de zee weer dicht.

Dit lijkt ongeveer hetzelfde als het simpelweg aan het plastic zelf uiteentrekken van de twee helften, maar dat is het niet. Doordat de latten onzichtbaar zijn, zie je niet wat de oorzaak is. De zee gaat van binnenuit open terwijl de rest blijft liggen.

Ouder helpt wonder plaats te vinden.Door voor het opentrekken latten te gebruiken in plaats van touwen, kun je de zee ook weer dichtduwen. De zoom is dan noodzakelijk om weer een min of meer dichte afsluiting te maken.

In 2006 hebben we de Schelfzee uitgevoerd met drie paar treklatten (en zes verborgen trekkers/duwers). De latten waren scharnierend met elkaar verbonden (met één schroef in plaats van twee). Daardoor kon de zee veel mooier open en dicht, precies voor de lopers uit en direct sluitend achter de laatste. Zie de zes foto's hieronder.

foutje

April 2002; foto's 2006