Kinderkerk Studentenkerk Nijmegen!Kinderkerk

Studentenkerk
Nijmegen
Excuses; deze pagina moet worden voltooid, bijgewerkt, of herzien.
Stuur gerust een mailtje met uw vragen, wensen of opmerkingen.
Terug naar nulniveauKinderkerk
    ... 
       Fototechniek
 
 

Foto's maken en verspreiden

Foto's maken van bijzondere vieringen met kinderen is niet eenvoudig. De afstanden zijn zo groot dat u niet kunt flitsen, en vaak is het licht te zwak om zonder flits te kunnen werken. Er is veel beweging, u kunt er niet goed bij en u bent vaak nét te laat. Een week later heeft u weer een stapeltje tegenvallers voor in de schoenendoos. 

Door de komst van de digitale camera is het echter een stuk eenvoudiger geworden om bruikbare foto's te maken, en bovendien kunt u digitale foto's makkelijker verspreiden. U moet alleen 'even' weten hoe, als u al de juiste spullen hebt.

Deze pagina beschrijft hoe u met een digitale camera foto's maakt in een kerk en hoe u die met een moderne computer en een handige doehetzelver via Internet verspreidt.


Inhoud

naar een bookmark verderop in deze pagina 1. Foto's maken van een spel in de kerk

naar een bookmark verderop in deze pagina 2. Foto's digitaal verspreiden

naar een bookmark verderop in deze pagina 3. Foto's in afdrukbaar formaat verspreiden

naar een bookmark verderop in deze pagina 4. Foto's verkleinen voor op het beeldscherm

naar een bookmark verderop in deze pagina 5. Foto's op uw website publiceren

naar een bookmark verderop in deze pagina 6. Foto's combineren en retoucheren

naar een bookmark verderop in deze pagina 7. Kinderkerkfoto's van 1997 tot 2004

naar een bookmark verderop in deze pagina Colofon

naar inhoudsoverzicht 1. Foto's maken van een spel in de kerk

Met de volgende werkwijze bereikt u heel bruikbare resultaten:

 • zet het toestel op een statief
 • schakel de flitser uit
 • stel de kleurbalans in op lamplicht
 • zorg dat de fotograaf weet wanneer er wat gebeurt
 • zorg dat de fotograaf het toestel kent en reservebatterijen heeft
 • maak heel veel foto's en selecteer die later.
Waarom werkt dit? Flitsers reiken niet ver genoeg, geven 'plat' licht, en overbelichten de voorgrond. Bij bestaand licht krijg je veel meer de originele sfeer. De lange belichtingstijd vereist een statief, waardoor in elk geval het toestel niet beweegt. Niettemin zullen de mensen vaak wel bewogen zijn. Door heel veel foto's te maken is de kans groot dat er toch goeie bij zitten. Soms is de beweging juist fraai; zie in de Mensenvisserserie de wankele steiger en het breken van het brood.

naar inhoudsoverzicht 2. Foto's digitaal verspreiden

Digitale foto's zijn in hun originele formaat erg groot; hetzelfde geldt voor gescande foto's. U kunt ze daarom niet met goed fatsoen mailen. U zou iemands (modem!)verbinding nodeloos belasten, en wellicht zelfs diens email-postbus verstoppen met alle ellende van dien.

Wilt u toch dat anderen ze kunnen zien, dan kunt u natuurlijk afdrukken ergens ophangen, of u kunt ze op een cdrom branden en die uitdelen of laten rouleren.  

U kunt de foto's echter ook verspreiden door ze op Internet te zetten. Voordat u dat doet of laat doen, moet u een aantal zaken overwegen. Die worden in de paragrafen 3, 4 en 5 behandeld, waar mogelijk met voorbeelden.

Het voert hier te ver om de techniek te behandelen; die kunt u het beste aan een bevriende digitale doehetzelver & diens computer over. Zo iemand zal ook ongetwijfeld ergens ruimte op een internetserver hebben waar die foto's ondergebracht kunnen worden. 


naar inhoudsoverzicht 3. Foto's op het web zetten in afdrukbaar formaat

Wilt u dat anderen de foto's goed kunnen (laten) afdrukken, dan moet u de originele bestanden op de server zetten, opdat men die kan downloaden. Dit kost veel opslagruimte op de server, dus u kunt dat niet met heel veel foto's doen; maak een selectie, en beslis hoe lang u ze beschikbaar wilt stellen.

Normaliter worden de foto's eerst in verkleinde vorm op een webpagina gepresenteerd; wie op de foto's klikt ziet de grote versies. De verkleinde foto's noemt men duimnagels (thumbnails). Een voorbeeld hiervan is de pagina http://www.ru.nl/kinderkerk/_Tijdelijk/Matoekoe 

Om vervolgens te zorgen dat uw doelgroep deze foto's kan zien en ophalen, mailt u hun het webadres van die pagina.

Let op:

 • sommige servers maken onderscheid tussen hoofdletters en kleine letters
 • in webadressen kunnen geen spaties zitten. 
 • soms (zoals hierboven)  wordt de _ (underscore) gebruikt, die je bij automatische onderstreping al gauw voor een spatie aanziet. 

Bedenk wel, dat sommige mensen niet graag zien dat foto's waar zij op staan vrijelijk op Internet te vinden zijn. Eén van de manieren om dat min of meer te voorkomen, is te zorgen dat het webadres van de foto's alleen verspreid wordt onder uw doelgroep, en er verder geen ruchtbaarheid aan te geven. 

Zoekmachines zoals Google laten de fotopagina ongemoeid als uw digitale doehetzelver de volgende tekst in de <head> - sectie opneemt:

<meta name="robots" content="noindex,nofollow">

Er zijn uiteraard ook degelijke manieren om dit probleem op te lossen, zoals het werken met wachtwoorden, maar dat is zowel technisch als qua organisatie een heel gedoe. Ook zijn er websites die dit alles voor u regelen, tegen geringe kosten of tegen het verplichte genot van reclame. Een voorbeeld is http://photobucket.com 


naar inhoudsoverzicht 4. Foto's verkleinen voor op het beeldscherm

Als het u primair gaat om anderen op hun beeldscherm uw foto's te tonen, moet u de foto's eerst verkleinen. Verkleinde foto's passen goed op webpagina's, en omdat de bestandsomvang gering is, kunt u ze ook in beperkte aantallen mailen. 

Het verkleinen vergt enige vaardigheid van u en uw computer, of opnieuw een digitale doehetzelver.

Idealiter past u twee soorten verkleining toe: u vermindert de afmetingen, en u comprimeert de bestanden.

1. Afmetingen verminderen

Een foto uit een gewoon fototoestel is bijvoorbeeld 1600 bij 1200 beeldpunten groot (een beeldpunt kunt u vergelijken met een kruissteekje in een borduurwerk). Met een beeldbewerkingsprogramma verkleint u dat naar bijvoorbeeld 800 bij 600. Van elke vier beeldpunten wordt dan één nieuw beeldpunt gemaakt. Een foto van die afmetingen past redelijk in de meeste beeldschermen (de foto's in Mensenvisser - Foto's 2004 hebben dit formaat).

2. Compressie

Een foto zit vol met informatie die toch niemand ziet. De JPEG-methode haalt die eruit, ongeveer zoals u de lucht uit een opblaasboot drukt. Als een JPEG-bestand getoond wordt, wordt het weer opgeblazen.

Zo'n compressie kan meer of minder rigoreus gebeuren. Fototoestellen comprimeren weinig (dus veel detail, maar grote bestanden). Voor gebruik op het web kunt u verder comprimeren. Rechts een extreem voorbeeld.

Richtlijnen

Er zijn moeilijk algemene richtlijnen te geven; bovendien verandert de wereld waardoor alles steeds groter kan en mag en hoort. Toch een poging:

 • Bewaar foto's altijd in JPEG-formaat (*.jpg) en nooit als bitmap (*.bmp);
 • Een foto die overtuigend moet overkomen is 800*600 pixels met hooguit 150 kByte;
 • Een illustratie bij een tekst is 400*300 pixels met hooguit 50 kByte.
Kinderkerksite-
tekenares Eva:
 
Links:
200 x 292 px;
19.380 bytes 
 
Boven: 
100 x 146 px;
6.177 bytes 
Drie maal JPEG compressie:
Links: factor 1, bestandsgrootte 15.818 bytes
Midden: factor 25, bestandsgrootte 4.259 bytes
Rechts: factor 90, bestandsgrootte  1.481 bytes.

Voorbeelden (in nieuw venster)
 
Illustratie bij tekst:
In de hemel gloria!
 
Reeks grote foto's met toelichtingen : 
- De mensenvissers, 2004
 
Reeks grote foto's zonder toelichting:
- Een poort voor de koning, 2003  
 
Foto's  verkleind en aanklikbaar: 
- de Sterrenwensen
 
Originelen verspreiden via het web: 
- Inzameling Matoekoe 

naar inhoudsoverzicht 5. Foto's op uw website publiceren

Wilt u uw foto's op uw website publiceren, dan moet u even stil staan bij hun functie. Is het alleen een illustratie bij een lap tekst, of gaat het echt om de foto en is de tekst de toelichting. Of wilt u zelfs alleen maar de foto's laten zien, zonder tekst.

Hoe minder het belang van de foto, hoe kleiner u het formaat van de foto kiest (zie naar een bookmark hogerop in deze pagina 4. foto's verkleinen). Veel webbouwers maken kleine foto's bij een tekst aanklikbaar; na aanklikken verschijnt dan de grote versie zonder tekst.


naar inhoudsoverzicht 6. Foto's combineren en retoucheren

Voor een National Geographic-fotograaf is het digitaal bewerken van foto's een doodzonde, maar voor gewone mensen en dagelijks gebruik kan het erg praktisch zijn. 

Een voorbeeld: twee groepsportretten; op de ene heeft Miep de ogen dicht, op de tweede draait Japie zich net om. Knip Miep's hoofd uit de tweede foto en plak het over haar ogendichthoofd van de andere. Met goede software is zoiets in een paar minuten naadloos te doen.

Tweede voorbeeld: op de voor- en achtergrond staan veel dingen die de aandacht afleiden van waar het werkelijk om ging. Die dingen vielen niet op, maar op de foto verrommelen ze het beeld, vooral als de foto maar een kleine illustratie is. Wegwerken met de muis is dan een eenvoudige oplossing.

De boot van de mensenvissers na afvaart. Klik voor vergroting.

Afbeelding, samengesteld uit twee foto's, bedoeld om een overzicht te geven van de boot van de mensenvissers. De boot paste niet in één keer in beeld; de fotograaf heeft daarom twee foto's gemaakt die later aan elkaar geplakt zijn. En passant werden ook enkele hoofden op de voorgrond weggewerkt met plastic meerwater. De gehele combinatie en retouche was 10 minuten werk.

Een van de eerste kinderkerkfoto's, 1998. Gescand van een afdruk, daarna digitaal bewerkt en geretoucheerd. De overbelichte voorgrond is donkerder gemaakt, allerlei rommel achter de boot en tegen de muur is weggewerkt. 

naar inhoudsoverzicht 7. Kinderkerkfoto's van 1995 tot 2004

Aanvankelijk besteedden we bij het voorbereiden van een kerst- of paasspel geen aandacht aan het maken van foto's. Het was eerder toeval of er een ouder wat foto's maakte. De weinige foto's die we aldus kregen, waren doorgaans uiterst rommelig, bewogen, en onscherp. Dat kwam deels door het Studentenkerkgebouw met z'n lage, donkerbruine plafond en ramen rondom; het vereist een bedreven fotograaf om daar goede foto's te maken.

Niettemin hebben we vanaf de start van deze website geprobeerd om foto's op te nemen. De foto hiernaast is een van de eerste. 

Ga naar oude indexpagina 2002 in ArchiefEen andere foto uit hetzelfde spel heeft lange tijd op de startpagina gestaan, met een compleet weggewerkte achtergrond.


naar inhoudsoverzicht Colofon
 
© Willibrord Huisman, september 2004 
 
Deze pagina is een Internetbijlage bij een artikel in Vieren, 2004-3. Ze is in eerste instantie bedoeld voor bezoekers van de Kinderkerksite, maar ook voor anderen die tips zoeken over digitale fotografie en Internet. 
 
Verzoeke deze pagina niet te kopiëren, maar er wel naar te verwijzen, door een hyperlink op te nemen. De bestandsnamen en -plaatsen wijzig ik nooit. De inhoud verbeter ik regelmatig.

 
Kinderkerksitelogootje
© Willibrord Huisman 1990-2013
Reacties? Vragen? Graag!
Deze website bevat spel, tekst, muziek, opnamen en verslagen
van 22 jaar Kinderkerk in de Studentenkerk
van de Radboud Universiteit Nijmegen