Excuses; deze pagina moet worden voltooid, bijgewerkt, of herzien.
Stuur gerust een mailtje met uw vragen, wensen of opmerkingen.

Kinderkerk

vuller
Nieuw & nieuws
Over de Kinderkerk
Over deze website

Kerstspelen

Paasspelen

Ander werk

KinderWerk

Registers

Journaal

Dit ben ik, Willibrord HuismanAuteur (even voorstellen - 1999)

Van de muziek en de teksten van de Kinderkerk ben ik de auteur, en ook ben ik de 'webmaster' van deze site. Bij elkaar een behoorlijk uit de hand gelopen hobby, of zo u wilt een zinvolle besteding van vrije tijd en creativiteit.

Mensen
Maar de Kinderkerk is niet een verzameling nieuwe liederen en teksten. Het is een groep mensen die samen proberen om een gezicht te geven aan liturgie met kinderen; een gezicht dat past bij een oecumenische kerk en de mensen die daar in deze tijd samenkomen. De kinderkerkgroep verzint, bespreekt, organiseert, evalueert en doet de vieringen met de kinderen; de Studentenkerk geeft ons in alle opzichten de ruimte, en de kinderen zorgen dat het zin heeft.

Woorden & noten
De Kinderkerkgroep vraagt mij telkens opnieuw om de woorden en de noten te schrijven. Wat ik met plezier doe, maar nog steeds met wat knikkende knien. Wie ben ik om voor te schrijven wat een ander zeggen of zingen moet? En ook: wie ben ik om zomaar een oude tekst te nemen en die maar even opnieuw onder woorden te brengen? Wat laat ik weg en wat haal ik naar voren, waar verzin ik iets bij?

Ik zou er niet aan begonnen zijn als er niet zoveel prachtige voorbeelden zijn: de kinderbijbels. Recept: neem een katholieke en een protestante vertaling van een bijbelfragment. Haal er achtergrondliteratuur bij. Kijk vervolgens wat de diverse kinderbijbelschrijvers er mee gedaan hebben. Klap alles dicht en schrijf een tekst voor deze kinderen in deze tijd in deze kerk. Dat levert dan iets nieuws op dat we beter kunnen gebruiken dan wat er was. Met muziek erbij wordt het recept ingewikkelder, maar door opnieuw die drie deze's krijg je iets dat je veel beter kunt gebruiken.

Publiceren
Maar niettemin denk ik dat dit maatwerk voor deze Kinderkerk ook voor anderen bruikbaar kan zijn. Ik hp het ook, want het is veel werk om zo'n tekst of zo'n lied te maken en dan is het fijn als daar mr mee gebeurt. Vandaar dat ik het publiceer, deels via Gooi en Sticht, deels in de twee bundels, en de laatste twee jaar op deze Internetsite.

Waarom die Internetsite? Talloze redenen. Het is minder werk en veel minder gedoe dan traditioneel publiceren. Het is ook veel leuker werk, vooral omdat er nu foto's en tekeningen bij kunnen. Ik bereik er meer mensen mee. Ik bereik er ook andere mensen mee, die de gangbare publicaties niet opzoeken of niet weten te vinden. Ik krijg af en toe reacties, en ik hoop er meer te krijgen.

Heftig fragment uit "Kan ben ik"

"Auteur" staat er in het kantlijnmenu. Waarom signeer ik alles zo nadrukkelijk? Omdat ik vind dat er over dit soort teksten verantwoording moet worden afgelegd. Ik schrijf niet namens het Bijbelgenootschap of de bisschop, en ook niet met hun goedkeuring, imprimatur of nihil obstat: ik schrijf namens mezelf, voor de Kinderkerk, en dus moet dat er ook onder staan. De lezers of zangers hebben er recht op om te weten van wie die woorden komen. En de authentieke auteurs, zoals Franciscus, verdienen het om te weten wie hun woorden opnieuw verwoordt.

leegteDe tempelstroom  (Eva, 1997)

Aanraders
Wellicht vraagt u mij welke pagina's op deze website mijn persoonlijke 'aanraders' zijn. Helaas staan sommige van de  voor mij mooiste stukken nog niet op deze site. Maar kijk eens naar de volgende:

Wie danken jou, mijn goede God -
vanwege de mooie tekst, de verantwoording en omdat het zo'n leuk liedje is. Pentatonisch!

Welkom, nieuweling
greatest hit in doopvieringen;

In de hemel gloria! -
vanwege het geslaagde contrapunt en de altijd weer succesvolle intocht van kinderen;

Het Volk van Eigenland -
vanwege het onderwerp: vreemdelingenvrees;

Psalm 8, een gebed van David
omdat dat zo ongeveer mijn eerste compositie is;

Het water dat leven brengt -
wat Ezechil zo mooi gedroomd en Eva zo mooi getekend heeft;

Kerst - Pasen - Kerst -
(ondanks de puinhoop) vanwege de kinderactiviteiten

Ik stel reacties, vragen en suggesties zeer op prijs: over de Kinderkerk, over de teksten en de muziek, over deze site, over technische kwesties, etcetera. U kunt u ook aanmelden voor de onregelmatig verschijnende Kinderkerksitewijzigingskennisgeving; zie het site colofon.

Wilt u meer over mijzelf weten, bezoek dan mijn persoonlijke homepage, die ik als 'wie ben ik' gebruik.

Willibrord Huisman, 1999