Menu AnderWerk
Rommelzolder
Effataparochie, 2010/2011

Ander werk

Behalve de kerst- en paasspelen is er nog heel wat meer geschreven voor en door de Kinderkerk. Deze pagina biedt een overzicht van wat er daarvan op deze site staat. Een systematische opsomming vindt u in de registers.

Naar Jona!

Jona!

Jona! is een lied waarin het verhaal van Jona 1-3 met een knipoog wordt nagespeeld.

• kinderen (in de rol van Jona)
  • ouderen (zeelui, walvis, Nineve-burgers)
  • koor (God)

De kinderpartij is bijzonder eenvoudig en kan gemakkelijk door kleuters meegezongen worden. Het spelend zingen van dit lied biedt een mooie kans om 'vieren met kinderen' gestalte te geven: iedereen doet wat.

Zie hierover desgewenst het artikel 'We zijn maar begonnen'.

Franciscus met de zon (Diede & Eva)

Het Zonnelied van Franciscus

De muziek kun je printen! (en dan zelf zingen)Franciscus' Zonnelied verdient het om gezongen te worden. 'Wie danken jou, mijn goede God' is een kindervertaling die tegelijk probeert recht te doen aan Franciscus en aan de kinderen.

Als het even kan, zingen we dit lied rond 4 oktober als slotlied. Dankzij de klokkenspelbegeleiding en de trots getoonde kindermaaksels is het iedere keer weer een belevenis.

Ruth & Boaz (door Eva)

Het Volk van Eigenland

Het allereerste liedje/kringspel dat voor de Kinderkerk geschreven is, in 1992. Nog steeds actueel, steeds meer wellicht: het gaat over vreemdelingenvrees. Het spel kan ook buiten een kerkelijke context goed gespeeld worden.

In 1998 is er het verhaal van Ruth en Boaz bijgekomen.

De tempelstroom (door Eva)

Water, water!

Het Kasteel (door Idzard)Een vrolijk dooplied bezingt het water in een onwerkelijke toonsoort, voor kinderen juichend, voor ouderen beschouwend, voor de pianisten helder en snelstromend.

Bij het dooplied behoort het visioen van de tempelstroom van Ezechil:

• hertaald: 'Het water dat leven brengt'
  • voorzien van een tekening van Eva
  • met spiegelverhaal 'Het kasteel'.

Schema van de intocht

Palmpasen

De intocht van de kinderen is elk jaar weer een vrolijk gebeuren, met 25 tot 40 kinderen. De processie met jassen, het polyfone lied 'In de hemel Gloria!', het verhaal 'Je beste jas', het uitdelen van de palmtakken, en daarna de stilte.

tussenruimte

Elk jaar weer een bewogen gebeurtenis!

Groot Tafelfeest

Groot tafelfeest

Eerste communie in een oecumenische studentenkerk is geen vanzelfsprekendheid. Toch zijn er altijd weer kinderen en ouders, van huis uit katholiek, protestant, of ook wel geen van beide, die toch iets dergelijks willen vieren.

We probeerden het aarzelend in 1996, 1999 en 2002, en ook in 2003 zullen enkele kinderen vooraan staan bij ons 'Grote tafelfeest'.

Op deze site

• enkele discussiestukken,
  • een onvolledige beschrijving van de viering van 1999,
  • de tekst van het tafelgebed 'Zoveel vragen' uit 1996.

Overstap

Overstap van de achtstegroepers

Afwassen in het overstapweekendIn 2003 maakten Eva en Marjolein de overstap van de achtste groep naar de eerste klas - en stapten van de kinderkerk naar de grotemensenkerk. In 2006 deden zeven jongeren het hen na; en in 2008 zal het ongetwijfeld weer gebeuren.

Van de overstap van 2003 is een uitgebreid verslag van Eva, van de vaders in kwestie, en nog veel meer op deze site te vinden.

Dag Rien & G!

Rien & G namen afscheid na 12 jaar Kinderkerkwerk. Dat rechtvaardigt vereeuwiging op Internet, vonden de tien kinderen van 1 december 2002, en ze tekenden ijverig een internetboekje.

... en 3 jaar later deden ze het nog eens, nu voor Mady, die al 25 jaar zorgt dat de Studentenkerk reilt en zeilt.

tussenruimte

Judith & Eva zongen gewoon met hun tween!

Losse liedjes

Sommige liedjes staan los op deze site, hetzij omdat de beschrijving of het bijbehorende spel nog niet zijn opgenomen, hetzij omdat ze voor zich spreken - voor zich zingen, beter gezegd.

• Een voerbak voor een koning (kerstliedje)
  • Hominibus pax (kerstcanon)
  • Welkom, nieuweling (doopliedje)
  • Psalm 8, een gebed van David (psalm 8)

De rubriek Liedjes geeft een beschrijvend overzicht.

In de registers vindt u een systematisch overzicht van alle liedjes.

Er fladdert van alles rond op de Rommelzolder

tussenruimte

De nieuwe tijd wordt getoond aan den volkeRommelzolder

In de rommelzolder verzamelen we alle verhalen en activiteiten die op zichzelf staan en die in n pagina beschreven kunnen worden.  Onder meer nieuwe hertalingen en spiegelverhalen die voor de zondagse kindernevendiensten gemaakt zijn.

Heel bijzonder:

In de registers vindt u een systematisch overzicht van alle verhalen.

Kan ben ik

Niet voor niks op 4 mei geschreven: een 'oratorium' over afgunst, moord, en verzoening. Intense muziek, maar verder nogal ruw, zozeer dat de redactie van Vieringen met kinderen het niet wilde plaatsen. Maar te mooi om in de kast te laten liggen. Zet de partituur op uw piano en zie wat u er mee doet...

Jezus op een ezel (Judith, 1994)

tussenruimte

Ander werk buiten deze site

In de twee bundels is werk opgenomen dat nog (steeds) niet op deze site staat. Vermeldenswaard zijn wellicht:

• Als de zon!
    Simson, de bevrijder

Raadpleeg de  registers en het journaal.

Bijgewerkt maart 2007